Един много любим и сладък момент на споделеност между родителите и бебето е четенето на книжки. Вероятно много от вас си спомнят, макар и бегло, как са се отпускали в блажен сън, слушайки гласа на мама или татко. Емоцията от тези мигове  изпълва сърцето с топлина, щастие и спокойствие. И това далеч не е единствената полза от приятното занимание. В следващите редове ще ви представим и други причини, които ще ви накарат да започнете да четете на детето си още сега.

Развиват мисленето

Всички знаем – малките бебета попиват всичко около себе си и непрекъснато трупат нови знания, развиват своите умения и се обогатяват. Ако често им четете книжки, ще подтикнете детето да разсъждава върху прочетеното, а разглеждането на картинки и съставянето на истории по тях ще разгърне творческия детски потенциал, въображението и креативността.

Развиват пасивния речник на бебето

Още в най-ранна възраст детето започва да трупа думички в своя пасивен речник. Колкото повече му четете, толкова по-богат ще става наборът от думи, който, когато детенцето порасне ще може свободно да използва.

Действат успокояващо

Гласовете на мама и татко са разпознаваеми за мъничето и винаги действат успокояващо. Колкото по-често ги чува, толкова по-голяма сигурност и закрила ще усеща то.

Стимулират производството на окситоцин

Окситоцинът е хормонът на любовта. Едва ли е нужно да поясняваме – колкото повече го отделяме, толкова по-щастливи ще бъдем. Всеки родител иска да вижда очите на своето дете, светещи от щастие. Е, четенето на книжки не изисква почти никакви усилия, а ще ви осигури това. И още нещо – окситоцинът ще помогне на вас и детето ви да се чувствате по-свързани.

Помагат за развитието на фината моторика

Когато бебето разглежда книжки, в началото може те да са от плат за по-голяма безопасност, то използва ръчичките си, за да прелиства страничките. Това развива фината моторика, която има множество ползи за цялостното развитие на детето, в частност дори за проговарянето, защото едни и същи части на мозъка контролират фините движения на ръката, пръстите и говорния апарат.

Развиват сетивата

Каквато и книжка да изберете – от плат, за баня, дървена книжка или хартиен традиционен вариант, употребата на всяка една от тях ще развие сетивата на малкото дете – зрение, слух, допир. Така малчуганите ще придобият усещане за твърдо-меко и грапаво-гладко.

И за финал ви споделяме още една причина, доказваща ползите от четенето на книжки. Колкото по-рано започнете да го правите, толкова по-бързо ще възпитате в детето си чувството на любов към книгите. Те са вселена със знания, извор с възможности и безкрайно сладка наслада. Ако превърнем книгите в любимо наше хоби, то всеки наш ден ще бъде приказно слънчев, топъл, наситен, богат.