Съгласни сме, че студеното зимно време може да бъде огромно предизвикателство за всеки един родител, особено когато става въпрос за празниците. Важно е заниманията у дома да сплотяват децата, да не ги правят асоциални и да не увреждат зрението им, както компютърните игри. Всичко казано до тук изглежда почти невъзможно в света на технологиите, но в тази статия ще споделим с вас 12 идеи за чудесни домашни занимания.

Палатка

Почти всеки един от нас е правил палатка от одеяла и мебели. Защо да не повторите това занимание и като възрастни? Ако палатката ще се прави на пода, то сложете топло одеяло или килим. След това оставете децата да бъдат индианци, войни и каквото друго пожелаят.

Приготвяне на сладки

Готвенето е едно от любимите занимания на децата, дори те да не го осъзнават. Помолете ги да ви помогнат в някоя лесна рецепта. Това ще бъде едно чудесно време прекарано заедно, особено ако им обяснявате и поощрявате. Така на тях ще им бъде интересно, но и ще научат важни неща от живота.

Игра на дама

Тази класическа детска игра винаги ще бъде любима. Но как можете да я играете на закрито, без килимът да се съсипе. Просто вземете стара черга или балатум, нарисувайте числата и нека играта да започне!

Креативни игри

Време е да украсите дома си с коледна украса. Можете да я направите сами и децата да се включат в това – рязане, лепене, рисуване. За подарък пък е подходящо да им вземете някакъв творчески комплект.  Например, можете да им вземете такъв, който е свързан със  „Замръзналото кралство“, филмът, който стана хит тази година сред най-малките.

Подреждане

Да, това със сигурност не е от най-забавните неща, но ако децата имат стимул, те ще я направят добре. Накарайте ги да си подредят книгите, дрехите, играчките.

Четене на книжки

Четенето наистина е полезно и може да бъде забавно. Изберете книжка, която ще бъде интересна на детето и я прочетете заедно. Тъй като децата обичат да изказват мнение, бъдете търпеливи и го оставете да направи коментар. Така ще развият умения за комуникация и да отстояват позицията си.

Оцветявайте

При нас ще откриете голямо разнообразие от книжки за оцветяване. Това е чудесно занимание, което ще развие въображението, творческото мислене, креативността и фината моторика. А и детето ще има какво да прави през студените дни.

Слушане на музика

Може да е коледна, но не е задължително. Важното е да се харесва на всички, а също така използвайте я и за фон на другите ви дейности. Така времето ще мине неусетно, а нещата, които правите, ще са по-забавни.

Пейте заедно

Децата обичат да пеят и това е напълно нормално. Вземете игра с караоке и се забавлявайте заедно. След като те не се срамуват, значи и вие можете!

Настолни игри

Те са чудесен начин да разнообразите ежедневието си. С тях се развиват концентрацията, наблюдателността, упоритостта и други качества. Освен това, те са подходящи за цялото семейство и това е добър начин да ги заангажирате.

Чистене

Със сигурност ви се струва почти невъзможно да накарате детето си да почисти, но това може да се превърне в чудесно занимание. За да не стане пълен хаос, можете да им давате кратки инструкции какво да направят.  Например, къде да сложат дадено нещо, как да почистят килима или нещо подобно. Така работата ще се свърши много по-бързо, а и ще е забавно за всички.

Надяваме се с тези съвети да сме ви улеснили поне малко със забавленията по време на Коледните празници, които са чудесно време да прекарате заедно. Направете го още по-забавно като включвате всички членове на семейството в приготовленията за празниците и се забавлявайте! Пожелаваме Ви весели Коледни и Новогодишни празници!