Дигиталният свят, който днес е превзел изцяло ежедневието на децата, освен че им дава неограничени възможности и улеснява максимално техния начин на живот, всъщност и много им взима. Често именно мобилните устройства държат настрана от децата книгите. А не са ли те едно голямо богатство, от което си заслужава да се учим? За да бъдат книгите част от детството на нашите деца, най-малкото, което можем да направим като първи стъпки, е просто често да им подаряваме книги. Защо? В следващите редове ви даваме някои много основателни причини.

Развитие на мисълта 

Всеки родител се стреми да помага в развитието на своето дете. Мъниците растат с всяка минутка и всичко около тях предизвиква любопитството им, учи ги и развива различна част от техните умения и знания. Ето защо трябва да бъдем внимателни какво позволяваме на детето да държи, да разглежда, да опитва. Избирайте дори играчките с мисъл и се стремете те да бъдат преди всичко образователни. И помнете, че понякога е добре да замените играчката с книга. Книгите са добър помощник в много насоки и една от тях несъмнено е развитието на мисълта. Запознанството с различните герои, техните преживявания и начините, по които се справят с предизвикателствата, всичко това дава възможност на децата да погледнат с други очи на някои събития от своето ежедневие. Книгите те карат да мислиш, да се интересуваш, да се вълнуваш, те разширяват кръгозора ни и обогатяват безкрайно нашето мислене.

Интерес към четенето

Разбира се, една очевидна причина да подарите книга на детето си е, че колкото в по-ранна възраст започнете с тези подаръци, толкова по-рано ще събудите интереса на детето към четенето като процес, като занимание, като преживяване, като емоция. Едва ли има родител, който да не желае това за своето дете.

Обогатен речник 

Всяка чута нова думичка е интересна за детето, докато то тепърва създава своя речников запас. Всички знаем колко много питат дечицата в една определена възраст от своето развитие. Понякога дори родителите се затрудняват да отговорят на зададените им от малчуганите въпроси. Ако детето ни има богат речник, то можем само да бъдем щастливи от този факт. Книгите ще развият максимално речника на децата и ще им дадат отговори на много вълнуващи питания.

Умения за справяне с проблеми 

Книгите ни показват различни светове, различни герои, различни начини за справяне с проблеми, различни погледи върху живота… До колкото повече истории се докосваме, толкова по-силни сме и толкова повече креативност можем да използваме, когато сме изправени пред конкретно предизвикателство. Детските книги ще покажат на децата, че въображението ни може да бъде неограничено, че понякога фантазиите ни могат да оживеят, че мечтите ни, колкото по-големи са, толкова по-щастливи ще ни накарат да бъдем, когато се сбъднат, че силите, които носи човек, са безкрайно много и с тях можем да се справим с всичко.

Любов към словото 

Не е ли словото едно от най-големите богатства, които имаме. Не е ли чудесно, ако детето ни оцени думите, тяхното значение, стойността им, силата, която ни дават? Покажете на детето си колко много ни дава словото и възпитайте чувството на любов към него. Първата крачка е просто да подарите книга.

Ако мъникът ви все още не може да чете сам, няма проблем, изберете някоя мъничка дървена книжка с картинки, вземете книга за баня или пък се спрете на някоя магнитна забавна книга, а защо не и книга за оцветяване. По какъвто и начин да въведете книгите в ежедневието на детето ви, няма да сгрешите. Книгите са богатство, затова обогатете детето си.