Коледните и новогодишни празници са чудесно време, в което да бъдем заедно със своите близки. Почивните празнични дни със сигурност са дълго чакани и любими. Съветваме ви обаче да не ги прекарате изцяло на дивана или около трапезата. Създайте си красиви моменти на близост, споделеност и сплотеност. Украсете заедно дома си, изпечете коледни сладки, слушайте коледна музика, гледайте коледни филми. Децата ви имат нужда от тези така истински семейни и топли моменти. Подарете ги на тях и на себе си, забравете за няколко дни задълженията си, изключете дори телефона си. Близките ви са до вас, заедно сте и сте у дома, докато навън е сиво и студено, какво друго ви трябва? Забавлявайте се.

Ако искате да разнообразите обичайната празнична обстановка, добър вариант е да поиграете всички, заедно, в хола, под празнично украсената коледна елха. Можете да включите въоражението си и да измислите сами на какво да играете. Или да почерпите вдъхновение от нашите 6 идеи за игри, които ви даваме днес. Те са класически, известни са на всеки, подходящи са за цялото семейство и в тях могат да вземат участие различни възрасти.

Шах
За начало ви предлагаме да дадете повод на мисълта ви да се раздвижи с помощта на всеки известната игра на шах. Разделете се по двойки и организирайте мини турнир. Така всеки от вас ще покаже своите възможности и най-добрите ще изиграят последната игра, в която ще стане известен и победителят. Всеки знае, че играта на шах е изключително полезна за развитието на детския мозък. Проучвания са доказали, че учениците, които играят шах, развиват своите умения за пространствено мислене, математика и четене. Съответно, показват силни резултати в училище. Освен това шахът е игра, която стимулира творческото мислене, говорните умения и визуалната памет. Всеки ход в шаха кара децата да планират, да оценяват възможностите и да използват логическо мислене, за да вземат правилно решение.Чрез играта на шах децата развиват вътрешна дисциплина. Осъзнават смисъла на честната игра и разбират, че дори когато губят, научават нещо ново и интересно. В нашия технологичен свят, шахът е забавна и здравословна алтернатива на електронните устройства и екрани.

Не се сърди човече
Забавна и лесна, интересна и любима, играта на „Не се сърди човече“ няма съмнение – ще усмихне някои от играчите, други може и да разсърди, но въпреки това с нея забавлението е гарантирано. Насладете се на времето ви заедно с вашето семейство, докато мятате зарчето, движите пионката и пристъпвате смело към финала. „Не се сърди човече“ има не само занимателен характер, тя е и чудесно средство, с помощта на което да запознаете детето с числата и да му помогнете да усвои някои начални умения за броене. Разпъвайте играта, избирайте цвят и нека забавата започне. С този избор е сигурно, че няма да сгрешите, защото няма човек, който да не обича играта на „Не се сърди човече“.

Морски шах
Всички деца знаят и обичат класическата игра на морски шах. Сигурни сме, че и вие няма да откажете да покажете умения и стратегия, докато комбинирате хиксове и нули с вашия опонент. Можете да изберете традиционния вариант с чудесния мини морски шах на Bigjigs или да се спрете на интересния триизмерен вариант на Melissa and Doug.

Микадо
Има ли в семейството ви някой, който се изнервя лесно? Какво ще кажете да го предизвикате с интересната и класическа игра Микадо. Забавлявайте се с цветните пръчици и покажете кой от вас ще успее да събере най-много от тях, изваждайки ги без да помръдва другите. Няма съмнение, че това занимание ще ви подари часове, наситени с усмивки и смях. Е, възможно е и някой друг да се поизнерви малко, но какво пък, още една причина да се посмеете съвсем добронамерено. И нека не забравяме нещо важно – играта стимулира сръчността и наблюдателността.

Монополи
Страхотна игра за цялото семейство. Състезавайте се в добиването на на печалби чрез стилизирана икономическа дейност, докато купувате, наемате и отдавате имоти с помощта на игрални пари. Играта ще събуди мисълта ви, ще ви накара да измислите стратегия в опит да спечелите и най-важното – докато го правите, ще споделяте интересни моменти на забавление с вашите близки.

Дженга
И не на последно място сред нашите предложения, ви даваме идеята да се забавлявате, докато играете с Дженга. Играта е любима на малки и големи. Целта й е с дървените плочки да се построи максимално висока кула, като играчът, чийто ред е дошъл, трябва много внимателно да извади някоя от плочките от по-долните етажи на кулата, а след това да я постави най-отгоре, и това трябва да се прави внимателно и прецизно, за да остане стабилна кулата и да се предотврати нейното срутване. Играта освен интересна е и полезна, защото стимулира фините моторни умения, уменията за баланс и логическо мислене. Може да си изберете такава в натурални цветове или пък цветна. Сигурни сме, че с играта Дженга няма да скучаете.

Надяваме се да сме ви дали някои интересни и полезни идеи, с които да се забавлявате през предстоящите почивни празнични дни. Времето със семейството е важно, не го забравяйте, всеки има нужда от топлината на своите близки, затова не пропускайте възможностите, в които можете да бъдете заедно.