Днес технологиите са неразделна част от нашето ежедневие. Не можем да отречем предимствата на лесния достъп до всякаква информация и възможността да общуваме с хора от всяка точка на света. Но истината е, че дигиталният свят, в който живеем, ни взима почти толкова, колкото ни и дава, дори малко повече. Общуването се е превърнало в чат, забавленията от миналото са заменени с компютърни игри, днешните деца още в най-ранна възраст стават специалисти в областта на техниката, но успяват ли да изживеят детството си по онзи начин – пълен с безгрижие, веселие и приключения, на който имахме удоволствието да се радваме ние. Устройствата завладяват дните ни и ни лишават от някои любими емоции. Тези на дългите разговори очи в очи, на физическата близост, която имахме преди, емоциите, които ни подаряваха часовете, прекарани навън, в игра, в смях, в споделеност.
Сигурни сме, че много от вас искат да откъснат детето си от компютърните игри и технологиите. Даваме ви идея как това да се случи успешно – предложете му някоя от играчките, които вие самите сте обожавали в детството си. Играйте заедно, за да припомните на себе си някои забравени вълнения, а на детето си колко много забавления съществуват извън екрана на мобилния му телефон.

А кои са тези играчки? Ако сте имали забавно детство, то без съмнение и сами бихте се сетили за тях.

Матрьошка
Едва ли има някой, който в детството си не е играл с така популярната руска дървена играчка. Гладките, изписани дървени куклички, които сякаш по магичен начин се скриват една в друга, ще завладеят детето ви, ще събудят любопитството му и ще му подарят часове забавление. Матрьошките са цветни, приятни на пипане, интересни за разглеждане, прибиране и изваждане, а освен това са и много подходящо пособие за ранно развитие и обучение в смятане и усвояване на понятията „повече“ и „по-малко“.

Пумпал
Традиционна играчка, гарантираща прекарването на чудесни мигове, изпълнени със смях и веселие. Играчката усъвършенства ловкостта и сръчността, а също развива и координативните умения. Големи или малки, цветни или едноцветни, метални или дървени, пумпалите ще привлекат вниманието не само на децата, но и на възрастните. Вземете вашия още сега и нека забавата започне.

Не се сърди човече
Има ли някой, който не е играл на така популярната игра „Не се сърди човече“? Знаем, че всички я познавате добре. Знаем също, че всеки, който я е играл, се е сърдил поне веднъж. И тъкмо това я прави толкова атрактивна. Играта е прекрасен начин да зарадвате вашето дете, а и възможност да се насладите на повече време, прекарано в семейни забавни моменти. „Не се сърди човече“ има не само занимателен характер, тя е и удачно средство за запознаване на детето с числата. Нейният състезателен характер я прави още по-увлекателна и желана от всеки малчуган.

Конструктор
Всеки от нас има някъде вкъщи останал някой друг цветен елемент от така известната играчка. Разнообразието от конструктори е голямо, а идеите, които могат да се родят в детските умове, ще ви изненадат. Дайте възможност на детето си да строи и да развихри въображението си, а после заедно се насладете на резултата.

Пъзел
Пъзелите развиват концентрацията и правят детето ви по-наблюдателно, освен това са много приятен начин да прекарате времето си сами, с приятели, или със семейството. Съществуват хиляди варианти от брой части и вид картинка. Изберете пъзел спрямо интересите на вашето дете и нека моментите на споделеност започнат.

Калейдоскоп
Всичко е много просто – цветни стъкълца в атрактивна тръбичка със система от огледала вътре. Това дори не е игра, а по-скоро медитация. С помощта на калейдоскопа детето ви ще види света от изцяло различна гледна точка. Мъниците ще се забавляват, докато се взират в интересните цветно-геометрични комбинации.

Тебешири
Тебеширите бяха толкова популярни в миналото, че дори можем да ги наречем символ на нашето детство. Подарявайки комплект цветни тебешири на детето си, със сигурност ще си спомните за дните, когато самите вие сте били деца. Всеки двор беше изрисуван в цветни фигурки, животни, дори в игри. Ами да, кой не е рисувал игра на дама с тебешир? Беше хубаво, нали? Съживете тези сладки моменти и развийте креативността и въображението на вашето дете. Знае ли човек, може в дома си да отглеждате бъдещ художник.

Списъкът с играчки от миналото може да бъде безкраен, защото преди всеки час беше забавление. Може би тези редове са накарали някои от вас да си спомнят и за игрите с топка, скачането на въже, любимото йо-йо и още много други.

Светът извън компютрите и мобилните телефони е в пъти по-красив и по-весел, споделен е, пълен е с приключения, които чакат да бъдат усетени, да бъдат изживени. От нас, родителите, зависи дали децата ни ще имат детството, което имахме ние. А то беше чудесно, нали? Нека направим чудесно и детството на децата ни, нека ги накараме да изберат игрите навън пред онлайн пространството.