Играчките са най-ценното нещо, което имат децата и безспорно те трябва да се избират с особено внимание. В тази статия ще ви представим 7 съвета за избор на безопасни детски играчки.

Подходящата възраст

Отправна точна може да бъде етикетът, на който е посочена възрастта. Трябва да подходите реалистично към способностите на детето си и зрелостта му. Например, играчки, които изхвърлят топчета или друг вид „снаряди“, категорично не са подходящи за деца под 4-годишна възраст. Дори някои 6-годишни деца не могат да се съобразяват и да пазят себе си или околните. Също така, ако детето ви все още слага всичко в устата си, най-добре оставете играчките с много елементи за следващата година.

Мащаб

Докато детето навърши 3-годишна възраст, то трябва да изберете играчки, които са по-големи от устата му и така да избегнете поглъщане или задавяне. Можете да тествате дадената играчка много лесно. Вземете ролка от тоалетна хартия и ако тя се побере в цилиндъра на ролката, то значи не е подходяща и безопасна.

Трябва да предвидите и тежестта на играчката и дали има опасност от падане върху детето. Това се отнася главно за люлеещите се кончета, които трябва да бъдат поставени на равна повърхност и да са допълнително стабилизирани.

Сглобяване на играчката

Добре ли е сглобена играчката? Трябва да проверите дали всички елементи са добре захванати един за друг. Любимата играчка на повечето деца е плюшения заек. В такъв случай проверете дали опашката е здраво зашита и дали не излиза отнякъде пълнеж, който може да се погълне и задуши детето.

Препоръчително е играчките да не са с копчета, панделки и други подобни неща, които лесно се махат и поглъщат.

Готово ли е детето физически за играчката?

Този въпрос трябва да ти зададете, когато избирате кънки или колело например. Ако детето може да ги кара, то вземете с един размер по-големи, за да ги кара и следващата година. Обаче не правете това, ако детето не може да кара. В този случай то чисто физически няма да успее да се справи с по-голямото колело.

Какво е състоянието на играчката?

В семействата с повече деца играчките се предават от по-големите на по-малките, но трябва да се оглеждат добре, тъй като може да имат някакви дефекти и да са опасни. Това се отнася и за чисто новите играчки от магазина. Винаги проверявайте дали всички части са на мястото си, има ли дефект или някой нестабилен елемент. Дефекти има и дори при най-известните марки и трябва да бъдете внимателни.

Кабел с дължина над 30 см.

Детските играчки не трябва да бъдат с кабел или връв повече от 30 см, тъй като това може да се предизвика увиване около врата и задушаване. Когато детето започне да се изправя, преместете въртележката над креватчето по-нагоре или я махнете. Огледайте се и за други висящи неща или пък играчки от по-стар модел и с по-дълга връв.

Играчки с магнити

Те наистина са класически и много забавни, но е добре да не се дават на деца под 6-годишна възраст. Колкото и здраво да са захванати магнитчетата, то винаги има опасност от изпадане, а детето под тази възраст не е със съзнанието, че това е опасно и не трябва да се слага в устата.