Децата и играчките – това е връзка, предаваща се през вековете. Има много различни деца, както и играчки – направени от различни цветове, материали, с различни форми, играчките успяха да се превърнат в основна част от живота на децата. Повечето играчки имат определена цел и тя е да научат децата какво ги очаква в заобикалящия ги свят. Познавателната им функция е накарала родителите също да ги оценят – с тяхна помощ децата израстват умствено, физически, дори нравствено.

Мнението на психолозите по въпроса е, че благодарение на играчките малчуганите разкриват своята идентичност и проучват взаимоотношенията и практическите умения, нужни за да оцелеят в „големия” свят на възрастните.

Но да се върнем на основното предназначение на всяка играчка – да радва децата. Дали ще е плюшено мече, кукла Барби или детска количка, подходящата детска играчка е най-важното за едно дете.

Играчките съществуват още от древността. Замисляли ли сте се какви са били те някога? Сигурно не.

Ако не сте знаели досега, то ще разберете в следващите редове няколко интересни факта от миналото за детските играчки:

• Някои от първите играчки са открити на остров Инду по време на археологически разкопки. Играчките приличали на миниатюрни колички, както и на свирки под формата на птици и маймуни. Материалите са изцяло взети от природата – пръчки, скали и глина.

• Преди хилядолетия куклите на египетските деца направени от камък, дърво или керамика, можели да движат крайниците си.

• Промяната в играчките настъпила по време на Голямата депресия. Продажбите спаднали, производителите намалили цените на стоката и понякога продавали на парче, вместо цял комплект.

• Най-старият познат механичен пъзел има гръцки произход, който е датиран от III век пр.Хр. Целта била да се правят колкото е възможно различни форми с помощта на 14-те части на разделения квадрат.

• За направата на доста от детските играчки в древността били използвани кости от отглеждания добитък – на овце, кози и т.н. Освен това се използвала и слоновата кост, както и човешки кости. Друг тип играчки пък били направени от камък, стъкло, керамика, восък, парцали и др.

•  В Древна Гърция имало интересен обичай, с който бъдещата булка жертвала детството си на боговете – в навечерието на сватбата, младото момиче, което скоро щяло да стане жена трябвало да остави играчките от детството си в храм.

• Тъй като родителите не възприемали играчките като начин за учене или изграждане на характер, американските деца нямали почти никакви играчки чак до средата на деветнадесети век.

Играчките са едно от малкото  неща, които карат различните хора да се обединят. Няма значение от расата, националността, пола, културата или религията, децата обичат играчките и това надали скоро ще се промени.